0488-453000 info@fivestars-schoenen.nl
Adres: Fivestars Schoenen
Julianaplein 5a
6671 CA Zetten
Routebeschrijving
Menu

Hoe ontwikkelt een kindervoetje

Babyvoeten bestaan grotendeels uit kraakbeen en vet. Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet volledig ontwikkeld. Ze worden pas in het eerst jaar echt gevormd. Hierdoor zijn de voetjes nog zacht en buigzaam en is de vorming en groei gemakkelijk te beïnvloeden. Onder de babyvoet zit een dik vetkussen waardoor de voet er afgeplat uitziet en een groot draagvlak heeft. In de loop van de eerste jaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat de voetholte.

Rond het eerste levensjaar (10-18 maanden) waagt een kind zijn eerste stapjes. Dit proces mag niet overdreven gestimuleerd worden. Uw kind gaat staan en lopen zodra de voet klaar is om het eigen lichaamsgewicht te dragen.
Het is normaal dat de benen van uw baby een O-stand hebben. Dit vergemakkelijkt het nog onzekere voortbewegen.

2 - 6 jaar 
Rond het tweede jaar kan een X-stand van de benen ontstaan. Meestal gaat dit tussen het zesde en het achtste jaar vanzelf over. Ook hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog vaak platvoeten.  

Goed passend schoeisel
De rol van goed passend schoeisel is  groot. Het dragen van verkeerde dan wel niet passende schoenen en sokken kan de oorzaak zijn van stand - afwijkingen in de voet. Verkeerde schoenen geven niet voldoende steun, lopen slecht en slijten op de verkeerde plaatsen De grootste reden hiervoor is dat de kindervoet nog soepel en snel te beïnvloeden is door krachten van buitenaf, zoals de schoenen en sokken. Door deze soepelheid zal het kind ook geen pijn aangeven bij het dragen van een niet passende schoen. Van alle kinderen met een voetprobleem dienen als eerste de schoenen geïnspecteerd te worden, waarbij nagegaan moet worden of de schoen passend is voor de voet.
Het is verstandig kindervoeten elke 3 maanden op te laten meten en de schoenen en sokken, kousen, maillots, slofjes, te vervangen als deze te klein zijn. Wacht niet tot een schoen versleten is. De kindervoet kan plotseling groeien zonder dat de ouders dit opmerken. De groeisnelheid van de kindervoet ligt tot het 4e jaar op 1 schoenmaat per 5 maanden. Van het 4e tot het 6e jaar zal de groei circa 1 schoenmaat per 6 maanden zijn. Van het 6e tot het 8e jaar groeit de voet iedere 8 maanden met ongeveer 1 maat en van het 8e tot het 10e jaar neemt de groei af tot 1 maat per 11 maanden.
De kindervoet kan niet worden vergeleken met de volwassen voet.

Voor een goed advies komt u eens langs bij Five Stars!